tirsdag den 20. november 2012

Tag med til Snowshill Manor

Til bemærkelsesværdige haver hører ofte bemærkelsesværdige personligheder og Snowshill Manor Garden er vitterlig et stykke engelsk kulturhistorie - her er ikke kun tale om den fantastiske have, men også ejeren som en selvfølge, bygningerne på stedet, samt den særegene samling der bor i hovedbygningen.

Svælg blot i de smukke billeder, eller følg med i teksten, hvis du vil vide mere om dette helt ekstraordinære sted. Historien bag Snowshill Manor er værd at kende og stedets grundlægger, Charles Wade, benyttede nogle meget interessante principper, som jeg synes enhver haveejer bør skrive sig bag øret.


I 1919 kom Charles Paget Wade til Snowshill, der er en usædvanlig smuk landsby beliggende tæt ved byen Broadway i det nordvestlige Cotswolds. Landskabet omkring er stadig den dag i dag grønne, frodige bakker. Stedet havde Wade fundet, da han som officer i Frankrig under Første Verdenskrig  læste i bladet Country Life og studsede over en annonce for en forfalden ejendom. Wade købte således ejendommen i 1919 og gik straks i gang med at restaurere bygningerne, der strammer fra 1500-tallet.


Under anlæggelsen af haven fik Wade god hjælp af Arts and Crafts-arkitekten Mackay Hugh Baillie Scott, der især var kendt for at bevare gamle bygninger som en del af havens arkitektur og for desuden at inkorporere terrasser og mure i sine haveanlæg. Hvad der er karakteristisk for Snowshill Manor er da også, at hele ejendommen ligger som perler på en snor, op ad en bjergskråning. Andre haveelementer er terrasserede siddepladser, damme, bassiner, mure, trapper og alle de stemningsgivende småhuse.Charles Wade var af den overbevisning, at blomster er til for havens skyld og at det ikke er haven, der er til for blomsternes skyld. Denne betragtning synes jeg er værd at huske på. For hvis der er noget der virkelig lægges mærke til i Snowshill Manor Garden, så er det alle de arkitektoniske elementer og formgivere. Med andre ord er havens plan langt vigtigere end havens planter.
 
Wade sagde, at det er mure, trapper og havegange der giver den nødvendige struktur til haven. Han sagde også, at havens mystik er af overordentlig stor vigtighed. Det handler om at man ikke må kunne overskue haven på en gang, samt at det, der frem for alt skaber en have er de vekslende niveauer, mure, springvand, terasser, de lange kig og en helt rigtigt placeret statue. Mon ikke vi alle kan være enige med ham i det.


Herover er det `The Armillary Court´. Prøv at lægge mærke til den smukke kant af sandsten. Jeg synes virkelig farven spiller godt op til det blå flor af katteurt Nepeta faassenii, lodden løvefod Alchemilla mollis, fingerbøl Digitalis purpurea, natviol Hesperis matronalis og storkenæb, jeg tror det er `Rozanne´.


Her er det udsigten over Gloucestershire countryside der betager. Egentlig så er det ikke beplantningen og studebedene der får mig i knæ. Det er helhedsindtrykket. For mig er det her noget af det mest ærke-engelske. Og jeg synes det ser skønt ud! Hvem der bare havde en have, der blev grundlagt tilbage i 1922 og et hus fra 1500-tallet. Jeg synes det her er splendid. Mindre kan selvfølgelig gøre det og jeg er da glad for min egen, ydmyge have.

Har du fået lyst til at vide mere om Snowshill Manor og haven, så kan du gå ind på National Trusts hjemmeside. Her kan du også få mere af vide om samlingen der er på stedet, samt havens tidligere ejer Charles Padget Wade. Følg linket her, for at komme dertil. I øvrigt findes der mange fine bøger på markedet, omhandlende engelske haver. En af de bedste bærer titlen `En haverejse til Sydengland´, der er skrevet at Hans Peder Christiansen. Den kan du købe her.

Billederne her har jeg ikke selv taget, for desværre har jeg aldrig været på den engelske countryside - de er lånt af Google.

7 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej Mathias
Du skal være have- og landskabsarkitekt en gang!? - sådan som du skriver allerede nu, er der da vist `lagt i kakkelovnen´ til at det skal blive til meget mere end blot en almindelig have og noget man beskæftiger sig med i fritiden! - Selvom ydmyghed klæder de fleste af os!?
Tak for endnu et fint indlæg.

bedst
Kjeld Slot

Helena sagde ...

Hej där!
Jag la en hälsning till dig nyss i ditt allra första inlägg!
Härliga fina bilder du visar idag!
KRAM från mig!

Nette sagde ...

Kære Mathias, Dejligt indlæg om et meget smukt sted. Tak for introduktionen.

Anonym sagde ...

Kære Mathias! Sikke et talent.Det bliver dejligt at følge
dig i fremtiden.Tak for de smukke billeder og introduktion.Venlig hilsen Birgit Nouri.

Alice in own Wonderland sagde ...

Tak for et utroligt velskrevet indlæg om en helt forrygende smuk engelsk have. De vidunderlige patinerede bygninger og belægningen, giver fine farvetoner sammen med den smukke beplantning, midt i det bugtende engelske landskab. Vidunderlig helhed!

Claus Dalby sagde ...

Kære Mathias - du ikke alene skriver godt, men er også en dygtig fotograf. Flot, flot ...

Mathias Emil sagde ...

Kære alle,
Tusind tak for jeres kommentarer og tak for roserne!
Det gør mig rigtig glad, at i tager jer tid til at skrive en lille hilsen.